Podlaha v každom dome by mala mať 5 vrstiev, a to (pohľad z hora):

Nášľapná – napr. dlažba, parkety, koberce, ..

Roznášacia – betón, poprípade často využívané drevotrieskové alebo drevoštiepkové dosky

Tepelná – napr. polystyrén, sklená alebo tvrdená vata.

Parozábranná – bráni úniku vody alebo pary z tepelnej izolácie. Najčastejšie je používaná paro-zábranná fólia.

Hydroizolácia – chráni tepelnú vrstvu pred vlhkosťou.

 

Ako si vybrať správnu tepelnú izoláciu??

Hlavným kritériom je aby zabezpečovala tepelnú ale aj zvukovú izoláciu. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je stabilnosť (napr. pri zmene teplôt), prievzdušnosť a hlavne zdravotná nezávadnosť. Najznámejší a najpoužívanejší je expandovaný alebo extrudovaný polystyrén (pevnejší, tvrdší voči expandovanému). Jeho výhodami je ľahká manipulácia a montáž. Udržiava svoj tvar a odoláva vlhkosti a hnilobe. Vhodný je do interiérov so zvýšenou vlhkosťou, do suterénov alebo medzi trámové stropy.

Medzi často používanú izoláciu sa radí aj sklená alebo tvrdená vata. Sklená vata je ľahšia, stlačiteľnejšia. Kamenná je nehorľavá, zdravotne nezávadná, prepúšťa vodné pary vďaka čomu budova dýcha. Výborne izoluje teplo a aj hluk. POZOR! Nesmie byť však v kontakte s vodou!

Pri roznášacej vrstve je čoraz viac obľúbená OSB 3 doska EGGER. Vyrábaná je bez formaldehydu, čiže zdravotne nezávadná a šetrná voči životnému prostrediu. Jej výhodami sú aj jednoduchá manipulácia a montáž. Vďaka širokému výberu hrúbky (od 8-25mm) je možné prispôsobiť ju podkladu (tepelnej izolácii a hydroizolácii).

Pri izolácii domu treba mať na pamäti že počiatočná investícia bude síce vyššia, ale zaručí Vám úsporu nákladov po celú dobu životnosti Vášho domu!