Obložkové zárubne tvoria neoddeliteľnú súčasť moderne zariadeného domu, bytu, chaty alebo aj kancelárie. Svojimi vlastnosťami a širokou škálou farieb a dekorov sa dajú vynikajúco zladiť so zariadením, podlahou, nábytkom či stenami. Hrúbka steny nezohráva žiadnu obmedzujúcu úlohu pre osadenie novej zárubne. Obložková zárubňa je oveľa modernejšia a lepšie sa hodí do interiéru ako jej predchodkyňa - kovová zárubňa.

Pred tým ako sa rozhodneme kúpiť novú zárubňu si musíme určiť kritériá:

  1. Typ zárubne - falcová alebo bezfalcová
  2. Šírka otvoru - 60, 70, 80, 90 ... cm
  3. Orientácia zárubne - ľavá alebo pravá
  4. Materiál z ktorého je vyrobená (drevo, drevotrieska a MDF-ka)
  5. Farba zárubne
  6. Norma (PL, SK)

Nové dvere je samozrejme možné osadiť aj do starších - kovových - zárubní, avšak výsledný efekt a celkový dizajn sa nedá porovnať. Nechce sa Vám vyberať staré zárubne a vymieňať ich za nové? Tak ich jednoducho namontujte na tie staré :-). Na trhu sa totiž objavili nové vylepšené obložkové zárubne umožňujúce výmenu, presnejšie povedané zakrytie pôvodných zárubní, a to samozrejme bez búrania. Mnohým ľuďom to pri renovácii svojich príbytkov zjednoduchší prácu. Všetky zárubne sú dostupné v rovnakom farebnom vyhotovení ako interiérové dvere. Väčšina zárubní je regulovateľná o cca. 2 cm, čo uľahčuje montáž na všetky druhy stien a povrchov.

Zárubne delíme podľa povrchovej úpravy na:

  1. Lakovaná fólia
  2. Štandardná fólia
  3. Ryflovaná tvrdená fólia
  4. Termo fólia
  5. Laminát CPL
  6. Prírodná dyha

Na trhu existujú 3 druhy obložkových zárubní:

  1. Obložka kovovej zárubne
  2. Štandardná obložková zárubňa
  3. Prechodová obložková zárubňa

Obložkové zárubne je možné použiť na všetky typy interiérových dverí (výnimku tvoria dvere v interiéroch s vlhkosťou nad 60 % a vchodové dvere). Vďaka veľmi modernému a estetickému dizajnu zárubňa hneď na prvý pohľad spríjemní a zútulní okolie každých jedných dverí.

Medzi overených výrobcov obložkových zárubní patrí firma CENTURION. Spoločnosť ponúka zárubne vo všetkých farbách a dekoroch ako ponúka interiérové dvere. Zárubne vyrába v rozmeroch podľa hrúbky steny od 75 - 95 mm až po 480 - 500 mm. Dekory zárubní: dub, buk, calvados, biela, javor, orech, nugát, gaštan, koňak, grafit, dark... Zárubne sú dostupné pre šírky dverí 60, 70, 80, 90 a 100 cm Dostupné povrchy: BASIC, BASIC PLUS, EXTREME, PREMIUM, PREMIUM PLUS, PREMIUM LUX a NATURA Zahrňuje: obložkovú zárubňu, rohové prvky, tesnenie, montážnu sadu a čapové závesy

Firma DRE vyrába obložkové zárubne vyrobené z vysokokvalitných MDF dosiek na báze dreva. Zárubne sú pokryté drevu podobnými fóliami dekorov: DRE-Cell, fólia Lack, fólia Finish a fólia Natura - ozdobná prírodná dyha. Konštrukcia zárubne umožňuje montovanie do stien s hrúbkou od 75 do 320 mm a reguláciu priestoru medzi dverami a zárubňou až 20 mm. Regulovateľná zárubňa obsahuje jeden horizontálny prvok a dva zvislé prvky spolu s maskovaním, tesnenie dverí, sada závesov - 3 závesy, a montážny postup. Spoločnosť DRE vyrába zárubne pre jednokrídlové a dvojkrídlové klasické otváracie dvere, ale taktiež aj pre jednokrídlové a dvojkrídlové posuvné dvere.

Obložkové zárubne ponúka taktiež aj firma VASCO. Zárubne sú vyrábané z vysokokvalitných MDF dosiek a ich povrchová úprava je bez lepených spojov. Všetky obložkové zárubne majú zaoblené hrany a sú regulovateľné o cca 2 cm. Všetky dekory zárubní sú zhodné s dekormi interiérových dverí, ktoré firma ponúka. VASCO vyrába zárubne na hrúbku steny od 75 do 600 mm pre dvere jednokrídlové, dvojkrídlové otváracie dvere a jednokrídlové posuvné dvere. Zahrňuje: zvislú a vodorovnú časť zárubne, závesy, skrutky, kovové svorky na spájanie rohov zárubní, záručný list a návod na montáž.

Ani jedny dvere nie sú kompletné bez zárubne. Obložková zárubňa v spojení s krídlom tvorí jeden celok a vďaka nej vyniknú krásne nové dvere ešte viac. Výsledný efekt bude určite stáť za to... presvedčte sa sami.