Mnohí by radi zmenili rozmery svojho bytu, najmä ak žijú v menšom, než by chceli. Zmena skutočnej veľkosti je však náročná a veľmi nákladná. To ale neznamená, že neexistuje riešenie, treba ho len hľadať inde. Naučte sa hospodáriť s priestorom a zariadiť svoje izby tak, aby sa javili ako priestrannejšie a vzdušnejšie. Nezabúdajte, že veľkosť bytu nie je len o štvorcových metroch, a ako sme na to narážali už aj vyššie, v mnohých prípadoch to nevyžaduje vážnejšie investície. Môžete si osvojiť niekoľko jednoduchých, ale efektívnych optických trikov, vďaka ktorým budete mať dojem, že váš byt zrazu rozšíril svoje hranice. Ako na to? Čítajte ďalej, my vám poradíme v spolupráci s interiérovou dizajnérkou.

Myslite v jasných odtieňoch

 
Keď vojdete do tmavej miestnosti, je len málo pravdepodobné, že sa budete cítiť voľne. Takéto farebné prevedenie viac odhaľuje a zbližuje hranice priestoru, preto môže pôsobiť menšie, na niektorých ľudí dokonca aj stiesňujúco. Aj keď mnoho moderných dizajnových štýlov vyžaduje použitie potemnejších odtieňov, ak vaším prvotným cieľom je otvorenie priestoru, uprednostnite skôr jasnejšie farby.

  
Toto pravidlo by ste nemali aplikovať iba na steny. To isté platí aj na podlahu alebo koberec, a ak chcete tento efekt maximalizovať, tak aj doplnky, väčšie textilné plochy a nábytok zvoľte podobných odtieňov. Danú miestnosť skúste zariadiť tak, aby slnečné lúče mali voľnú cestu a dokázali vyplniť celý priestor. Vyhýbať by ste sa mali parapetom plných veľkých bujných rastlín alebo inak zahaleným oknám. Prirodzené svetlo dokáže zázraky aj v takom prípade, že máte doma tmavšie steny a nábytok, a nemáte možnosť modifikovať ich farbu. Je ale nepopierateľným faktom to, že slnečné lúče sa na jasnejších farbách odrážajú vo väčšej miere a výraznejšie.

Byt ako krajina zázračných zrkadiel

 
Označenie „zázračné“ v tomto prípade neslúži na vyšperkovanie názvu odseku, zrkadlá naozaj dokážu vykúzliť priestrannú miestnosť aj z maličkých izieb. Tento optický klam je jedným z obľúbených trikov aj profesionálnych interiérových dizajnérov.
Zrkadlo umiestnené na tom správnom mieste a v dobrom uhle rozširuje priestor a poskytuje viac svetla, pretože odráža svetlo lámp a takisto aj prirodzené svetlo slnečných lúčov. Keď si vyberáte ten pre vás najvhodnejší kúsok, nepozerajte sa len na dizajnový štýl, ale aj rozmery. Áno, toto je ten prípad, kedy kvantita je rovnako dôležitá ako kvalita. Rátajte s tým, že rozmernejšie zrkadlá budú stáť viac ako ich menšie verzie, no toto riešenie je stále lacnejšie ako kompletná rekonštrukcia izby za účelom otvorenia priestoru.

Stena nie je to jediné miesto, kam môžete zrkadlo bezproblémovo zavesiť. Čo by ste povedali na to, ak by ste túto rolu pridelili veľkým skriniam? Ako prvé vám mohli napadnúť šatníky v spálni alebo predsieni, no podobným spôsobom môžete vydekorovať aj dvere úložných priestorov v kuchyni. Síce vám tento trik nezabezpečí viac miesta na varenie, určite sa vám však bude pracovať príjemnejšie s ilúziou otvorenejšieho priestoru.

 
Ako sme to už spomenuli v predchádzajúcom odseku, okná sú jedným z tých elementov, ktoré sú pri optickom zväčšovaní priestoru nadmieru užitočné. Ak ich nemáte, túto skutočnosť by ste mohli zmeniť, žiaľ, iba prostredníctvom náročnejšej rekonštrukcie bytu. Zrkadlami sa ale viete vyhnúť aj búraniu stien. Pomocou menších kúskov vyskladajte tvar, ktorý bude pripomínať zarámovaný oblok. Budete sa čudovať, aký veľký rozdiel spraví ilúzia, ktorá vyvoláva taký dojem, že za týmito zrkadlami sa nachádza ďalší svet.

V spálni ako v oáze oddychu


Ak ani vy nepatríte medzi tých šťastlivcov, ktorí svoje oblečenie a obuv skladujú v samostatnej miestnosti (garderóbe), je pravdepodobné, že vaše šatníkové skrine sú uložené v spálni. Aby zabrali čo najmenej miesta, zaobstarajte si posuvné dvere. Nezabudnite samozrejme ani na zrkadlo. Tieto opatrenia podčiarknite jemnými pastelovými farbami svetlejších odtieňov a ľahučkými záclonami siahajúcimi až po podlahu. Vaša malá spálňa sa zaručene premení na priestrannú miestnosť.

Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, ako by ste mohli prepašovať nejaké farebné a veselé dekorácie do malej spálne, namiesto hromadenia (pre túto miestnosť celkom zbytočných) ozdôbok vsaďte na zaujímavé motívy na základných komponentoch. Koberec s atraktívnymi kvetinovými vzormi a kopa farebných vankúšov budú pôsobiť nielen minimalisticky, ale aj štýlovo a útulne. Ak vás baví šitie môžete si vyskúšať ušiť dekoračné vankúše, ktoré vytvoria skvelú atmosféru vo vašej spálni.

Ústrednou otázkou pri zariaďovaní malej spálne býva umiestnenie postele. V strede izby, bez toho, aby sa akoukoľvek stranou dotýkala ktorejkoľvek steny, pôsobí luxusne a honosne, ale vylúči, resp. obmedzí prítomnosť nejakého ďalšieho kusu nábytku. Ak sa však posteľ nachádza medzi dvomi stenami, uvoľní sa stred priestoru. Takéto riešenie je pomerne nezvyčajné a, prirodzene, nemusí každému vyhovovať.

Transparentnosť je voľnosť


Svetlé farby opticky zväčšujú priestor, a tento efekt prevýši už len bezfarebnosť, teda transparentnosť. Čím viac priehľadných predmetov sa v danej miestnosti nachádza, tým voľnejšiu cestu nechávate prirodzenému svetlu, aby sa dostalo aj do tých najvzdialenejších bodov. Ak plánujete použiť nábytok za účelom rozdeliť priestor, namiesto kompaktných, masívnych kusov by ste mali preferovať vzdušné, skôr sklenené modely alebo police. V prípade, že sa k dizajnu vášho interiéru hodí nábytok z plastu, v tomto smere máte vyhraté. Priesvitný, ľahký nábytok s tenkými nožičkami prevzdušní priestor a vyvolá svetlejší dojem.

Vo veľkom štýle aj pod holým nebom (optické zväčšovanie malej záhrady)


Z miniatúrnej záhradky pravdepodobne nevykúzlite žiadny gigantický sad, no dokážete ju opticky zväčšiť do takej miery, aby ste mali pocit, že zrazu ste sa dostali do úplne iného – najmä priestrannejšieho – sveta.
Majitelia malých záhrad s vášňou pre okrasné rastliny mnohokrát vysádzajú nielen horizontálne, ale aj zvisle, napríklad popínavými kvetmi alebo živými stenami. Takéto riešenie naozaj umožňuje mať viac rastlín. Na druhej strane vysoké objekty opticky dosť zužujú priestor na malej záhrade, preto namiesto stromov zvoľte radšej kríky alebo také druhy, ktoré majú skromnejšiu korunu. Takže, pokiaľ plánujete upraviť okolie domu, ktoré je ešte v pôvodnom, prirodzenom stave a celá rekonštrukcia môže prebiehať podľa vašich vlastných predstáv a preferovaného štýlu, myslite aj na rozmery.


Efekt širšieho priestoru môžete dosiahnuť aj vytvorením výškovo rozdielnych priestorov, ako keby ste svoju záhradu postavili na obrovských schodoch. Podobným riešením je aj to, ak vonkajšiu terasu umiestnite na vyšší sokel v úrovni domu.

Zdroj fotiek: freepik.com

 

Tipy Interiérovej dizajnérky ako na

1. Aké sú možnosti umiestnenia zrkadla za účelom zväčšenia priestoru?

Vo svojich návrhoch často využívam ilúziu zväčšenia priestoru pomocou zrkadla. Vieme ho využiť nie len na kontrolu svojho zovňajška, ale aj ako nástroj pre optické zväčšenie miestností. Napríklad v jedálni ho môžete umiestniť na stenu pozdĺž stola, kde nahradí funkciu obrazu, rovnako aj nad príborník či sedačku. Pokiaľ zrkadlo orientujete vertikálne, miestnosť nadobudne výšku. Naopak ak potrebujete miestnosť predĺžiť, zaveste zrkadlo pozdĺžne. Celkový dizajn podporte zaujímavým rámom, ktorý vhodne doplní priestor. Zrkadlo sa dá vložiť aj do okenného rámu, vznikne tak originálny doplnok interiéru. “Slepé” okno sa dá využiť v podstate v každej miestnosti bytu či domu, na chodbe, v kuchyni, v obývačke, ale i v kúpeľni. Okrem zväčšenia priestoru vie zrkadlo pomôcť miestnosť presvetliť, ak ho umiestnite na správne miesto pri okne. Zachytí tak prirodzené denné svetlo a rozptýli ho ďalej do miestnosti. Rovnako to funguje ak ho zavesíte za visiace svietidlo či nočnú lampu.

2. Aký typ sedačky by mali preferovať tí, ktorí nie sú s veľkosťou svojej obývačky spokojní?

Pri vhodnom výbere sedačky myslí užívateľ predovšetkým na pohodlie. Ak sú však obmedzenia aj priestorové, netreba voliť príliš mohutnú konštrukciu. Tá totižto často krát uberá drahocenné centimetre. Odporúčam uprednostniť tenké kovové či drevené konštrukcie zo zúženými podrúčkami. Ľahkosť a vzdušnosť dodajú sedačke vyššie nožičky. V neposlednom rade je dôležitá samotná dispozícia. Ak si nemôžete dovoliť pridať k sedačke aj kreslá, obľúbenou voľbou je taburet či otoman, ktorý má v sebe viaceré funkcie - stoličky, príručného stolíka i podnožky. Sedačka môže v sebe skrývať aj úložný priestor, ktorého nie je doma nikdy dostatok.
Naopak ak je miestnosť rozľahlá, môžete si dovoliť priestrannejší typ sedenia. Siahnuť po odvážnejších dizajnových kúskoch, či dokonca kombinovať rôzne sófy, kreslá i zákazníkmi obľúbené ušiaky. Rozhodne vyznieva až komicky, ak je sedačka napríklad príliš malá a v obývačke sa tak stráca.

3. Riešenia na optické zväčšenie interiéru platia takisto aj na záhrade?

Pri návrhoch interiérov platia mnohé podobné zákonitosti ako aj v exteriéroch. Pokiaľ nechceme priestor preplniť, umiestňujeme všetky vybrané komponenty čo najviac po obvode pôdorysu. Nedostatok miesta je mnoho krát len otázka šikovnej organizácie priestoru. Existujú určité zásady, vďaka ktorým malý priestor môžete opticky zväčšiť. Podstatné je, aby ste sa aj v malej záhradke cítili dobre. Stavte preto na detaily, ktorými zaujmete hneď pri vstupe do nej, no smerom dozadu z nich uberajte. Veľkolisté druhy umiestnite čo najbližšie k vstupu do záhrady a drobnolisté zasa čo najďalej. Umocníte tak dojem perspektívy a záhrada sa bude zdať opticky väčšia ako v skutočnosti je. Rovnaké pravidlo platí aj so svetlom. Vpustite ho do záhrady čo najviac. Udržiavanie nezarastenej, ale upravenej zelene celkovému dojmu len napomôže.

4. Aká je tá najčastejšia chyba, ktorá spôsobuje neželané optické zmenšenie priestoru?

Pred samotným zariaďovaním si treba dobre priestor premerať. Často sa stáva, že zakúpený nábytok sa na miesto nezmestí, alebo bráni v prechode či otvoreniu okna. Mnohokrát štandardne vyrábaný nábytok, nie je najvhodnejší do menších izieb. Oplatí sa investovať do zariadenia ušitého na mieru. Spojenie šikovného návrhára a stolára vie priniesť užívateľovi mnohé výhody a jednou z nich je práve efektívne využitie priestorových možností. Aby interiér nepôsobil preplnene, určite je vhodné použiť svetlejšiu farebnosť na podlahu, steny aj nábytok. Preplnená miestnosť nebudí dobrý dojem. Každá vec má mať svoje miesto, niekedy stačí proste upratať a zbaviť sa zbytočností. Priestor sa tak razom prevzdušní a zároveň zväčší.

Mgr. art. Katarína Kubánková               

 www.kubcko.sk