Pri stavbe nášho nového domčeka sme sa dostali ku výberu okien. V prvom rade sme sa museli rozhodnúť, či chceme okná plastové (PVC), drevené (eurookná) alebo hliníkové.

PLASTOVÉ OKNÁ by sme nemuseli maľovať – super výhoda!

Ak si ale vyberieme okná bielej farby, musíme si uvedomiť, že niektoré profily po rokoch strácajú svoju belosť. Na zreteli musíme mať samozrejme aj to, že farba okien a vchodových dverí by mala byť rovnaká, alebo aspoň veľmi podobná. Okná a dvere majú totiž vytvárať zladený, celistvý, nerušivý dojem. Preto sme si vybrali hnedú farbu, konkrétne zlatý dub - okná a aj dvere v tomto dekore sa nám páčili najviac.

Plastové okná ponúkajú široké možnosti ako sa stať elegantným a výrazným doplnkom nášho domova - rôzne štýly, veľkosti, profily, farby, žalúzie, rolety, sieťky...

Keďže plastové profily sú vyrábané z odolných materiálov, nedochádza u nich k ohybom a krúteniu, ako je to napríklad u drevených okien. Plastové okná sú odolné aj voči prírodným vplyvom - nenapadnú ich roztoče a ani nám nezhrdzavejú. Taktiež sú odolné aj voči ohňu a horia len ak sú vystavené veľmi intenzívnemu zdroju tepla. Dôležitá výhoda plastových okien je aj ich vynikajúca, nielen tepelná ale aj akustická izolácia.

V súčasnosti obľúbené a rozšírené sú tiež HLINÍKOVÉ OKNÁ.

Hliníkový profil je vďaka svojej vysokej pevnosti odolný voči rôznym zaťaženiam a pritom sa oveľa menej deformuje ako napríklad plast. Preto sa môžu okná vyrábať v malých, ale aj vo veľmi veľkých rozmeroch (hliník ani časom neprevisá, čo je výborné pozitívum pri veľkých oknách). Významnou výhodou je aj životnosť hliníkových konštrukcií - dokonca viac ako 80 rokov! Hliníkové okná nie sú elektrostatické a ani sa na nich neprejavujú zmeny v životnom prostredí (UV žiarenie + korózia). Hliník, neobsahuje žiadne ťažké kovy ani iné nečistoty, nie je zdrojom nebezpečných látok pre ľudský organizmus a zachováva si svoju ekologickosť počas celej životnosti. Hliníkové okná sú odolné voči poklesu teplôt od -80 ° C až +100 ° C. Musím spomenúť ešte jednu výhodu a tou je obrovský potenciál v oblasti dizajnu. Drevo aj plast síce umožňujú vyrobiť akýkoľvek tvar, ale taká veľká škála farieb a tvarov, ako je v prípade hliníka nie je pri nich dosiahnuteľná. Vďaka jeho pružnosti z neho môžeme vytvoriť aj moderné oblúkové konštrukcie :-). Hliníkové okná majú vysokú tepelnú vodivosť a preto sú menej efektívne z pohľadu tepelnej ochrany v porovnaní s plastovými a drevenými oknami. Rovnako je nutné zabrániť kontaktu hliníka s inými kovmi, keďže to môže viesť k prechádzaniu elektrolytických reakcií, pri najhoršom ku ich zničeniu.

Rozlišujeme 2 hlavné typy hliníkových okien podľa profilu:

  1. Teplý profil (s 2 alebo 3 komorami) - v súčasnosti často používaný vďaka svojim prednostiam. Pri jeho výrobe sa používa tepelnoizolačná vložka, ktorá zabraňuje prestupu tepla z miestnosti von. Tento typ profilu sa používa pre vykurované miestnosti.
  2. Studený profil (má jednu komoru) - používaný pre nevykurované priestory a preto neobsahuje žiadne tepelnoizolačné vložky. Tepelnoizolačná vložka tiež plní funkciu dobrej zvukovej izolácie. V tejto súvislosti spomeniem, že jej hrúbka by nemala byť menšia ako 20 mm.

Hliníkové okná sa líšia aj podľa farby kovu:

  1. Eloxované - umožňujú zvýšiť farebnú pevnosť a odolnosť povrchovej úpravy proti poveternostným podmienkam. Táto metóda je taktiež aj menej finančne nákladná. Negatívom je obmedzený výber farebných odtieňov.
  2. Povrchovo lakované - umožňujú širokú škálu farieb pomocou práškovej farby v rôznych odtieňoch. Hliníkové okná zabezpečujú tiež vyššiu priepustnosť svetla.

Na rozdiel od iných typov okien, umožňujú na ne inštalovať rôzne systémy ventilácie a samozrejme aj ochranné sieťky proti hmyzu. Nesmieme však zabúdať na to, že hliníkové okná si vyžadujú údržbu a špeciálne prostriedky, ktoré podstatným spôsobom predĺžia ich životnosť.

DREVENÉ OKNÁ sú pre mnohých zákazníkov svojou prirodzenou krásou a dokonalou estetikou považované za nenahraditeľné :-).

Drevené eurookná vynikajú svojou stabilitou i pevnosťou vďaka zloženiu okenného hranolu, ktorý sa skladá z troch vrstiev a je ich základným konštrukčným prvkom. Okenné rámy sa prostredníctvom slnečného žiarenia zahrievajú až na 80°C. To nie je ale pre drevené rámy žiadny problém. Drevo má totiž najnižší súčiniteľ diaľkovej rozťažnosti zo všetkých materiálov využívaných na výrobu okien :-). Moderné konštrukcie drevených okien poskytujú taktiež aj výbornú zvukovú izoláciu. Profily dreva v spojení so špeciálnymi sklami dosahujú zvukovú izoláciu vo výške 29 až 41 dB. Veľkou výhodou je aj ich dlhšia životnosť ako je u plastových okien (smrek – 100 rokov, dub – 300 rokov). Drevo poskytuje vynikajúcu tepelnú izoláciu (1,4 až 1,6 W/m2). V spojení s izolačným sklom a dvojitým tesnením po celom obvode rámu vytvárajú príjemnú klímu v celom dome, či byte :-). Materiál, konštrukcia a kvalita spracovania sú zárukou dlhej životnosti.

Ešte aj dnes sa používajú drevené okná a dvere, ktoré majú viac ako 100 rokov, aj keď boli vyrobené menej dokonalými metódami ako sa využívajú v súčasnosti. Cena drevených okien je samozrejme z pomedzi všetkých druhov najvyššia, ale za kvalitné drevo (prírodný materiál) sa predsa musí zaplatiť :-).

Veľmi dôležité parametre na ktoré by sme pri výbere tých správnych okien nemali zabúdať:

  1. SKLO - izolačné sklá sú zložené z dvoch alebo troch tabúľ skla. Vzdialenosť medzi nimi vymedzuje rôzne široký dutý dištančný profil - nazývaný často aj „dištančný rámik“. Kombinácia skladby skiel zvýrazňuje prednosti rôznych typov skla, ale mení aj vplyv slnečného žiarenia. Treba si na to dávať veľký pozor, pretože nie je trojsklo ako trojsklo :-). - Heat Mirror - ide o dvojsklo so zabudovanou fóliou namiesto stredného skla. Celková váha takéhoto „trojskla“ je o 1/3 nižšia, čo má samozrejme svoje výhody. Nevýhodou je ale vysoká cena. - Ug - súčiniteľ prechodu tepla cez sklo. Tento parameter popisuje tepelnoizolačnú kvalitu skla. Čím je toto číslo menšie, tým cez sklo z domu uniká menej tepla v zime, a tiež sa tým menej nadbytočného tepla dostane do domu v lete počas horúcich dní . - g - celková priepustnosť slnečného žiarenia – udáva sa v percentách. Udáva koľko percent dopadnutej slnečnej energie cez sklo sa dostane dovnútra domu, či bytu, pretože časť sa odrazí od skiel naspäť. Pre nízkoenergetické, alebo pasívne domy je dôležité, aby toto číslo bolo čo najvyššie. U trojskiel sa tento parameter aktuálne pohybuje medzi 50-60 %. - dištančný rámik - určuje kvalitu skla. Na trhu sú aktuálne používané 3 typy: - hliníkový - najlacnejší - nerezový - „teplý rámik“ (zvyčajne plastový, alebo plast spojený s nerezom) - najdrahší
  2. RÁM OKNA - v súčasnosti sú sklá tak kvalitné, že rám je tým slabším tepelnoizolačným prvkom okna. Ideálne by bolo okno úplne bez rámov :-). - Uf - súčiniteľ prechodu tepla rámu Každé jedno okno sa teda skladá zo zasklenia a rámu. Keď máme tieto parametre, môžeme si vypočítať tepelnoizolačné vlastnosti celého okna a vybrať si to najlepšie. 

V dnešnej dobe najpoužívanejším tieniacim prvkom v každom dome, či byte sú žalúzie na okná. Poznáme dva druhy: žalúzie montované priamo na okno, alebo žalúzie do interiéru. Ovládanie žalúzií je riešené tiež dvoma spôsobmi: šnúrkou a tyčkou, alebo retiazkou. Vnútorné žalúzie sú použiteľné na všetky typy okien. Vyrábané sú v rôznych farbách a prevedeniach. Stačí si už len vybrať tie, ktoré sa k nášmu zariadeniu, nábytku, stenám, či podlahám hodia najviac :-).

Rolety na oknách významne pomáhajú znížiť tepelné straty v zime, zatiaľ čo v lete účinne chránia interiér pred nadmerným zahriatím. Vonkajšie rolety tvoria najúčinnejší spôsob tienenia, nakoľko vďaka ich konštrukcii vznikne medzi povrchom okna a pancierom rolety vzduchová medzera, ktorá vytvorí dodatočnú izoláciu.

Najefektívnejšou prirodzenou ochranou proti dotieravému hmyzu na oknách sú sieťky proti hmyzu. Svojím moderným dizajnom sa stávajú elegantným doplnkom okien, ale aj balkónových dverí. Sieťovina je vyrobená zo skleného vlákna potiahnutého plastom, ktorý nepodlieha korózií a dobre znáša teplotné rozdiely. Rámy sa perfektne dajú farebne zladiť ku oknám a celkovej fasáde domu :-).

Okná nás chránia pred okolitým svetom a prinášajú nám svetlo a teplo - slnko do nášho domova. Nie je nič krajšie ako sedieť na gauči a pozerať cez okno na jazero, zasnežený kopec alebo aj rozkvitnutú záhradu :-). Okná sú ako oči a tie by mali ladiť s celkovým vzhľadom domu. Mali by predovšetkým zvýrazňovať jeho charakter, pretože tvoria neoddeliteľnú a dôležitú súčasť každého jedného domu. Okná sú lapače svetla, preto by sme ich počet a praktické rozmiestnenie nemali podceňovať a nemali by sme zabúdať ani na to, že svetla v dome, či byte, nikdy nie je dosť :-).