Dokončujete rekonštrukciu alebo finišujete s prácami na novostavbe? Zostáva len vybrať tie správne podlahy, obklady a interiérové dvere. Práve pri dverách si mnohí neuvedomujú ich význam v interiéri. Nejde len o ich funkčnosť, s vašim interiérom by mali vytvárať jednotný celok. Prinášame vám preto zopár rád, ako si vybrať tie správne interiérové dvere.

Rozmery dverí

Veľkosť dverí je dôležité určiť si na samotnom začiatku, bežné otvory na dvere sú v rozmeroch 70x80x90 cm, v prípade, že chcete do spální alebo kúpeľne zvoliť menšie dvere, je nutné k tomu prispôsobiť stavebné práce.To isté platí v prípade, že sa rozhodnete pre dvere väčšie, prípadne dvojkrídlové, ktoré krásne dotvoria väčší priestor. Pri rozmeroch platí, že z bežných rozmerov dvier budete mať k dispozícii širší výber dekorov či farieb.


Tip dverí: Posuvné alebo klasické interiérové dvere?

V súčasnosti sú v interiéroch veľmi obľúbené posuvné dvere. Posuvný nástenný systém je vhodný najmä do úzkych priestorov a menších miestností, kde nie je priestor navyše pre bežné otváranie dverí. Z tohto dôvodu si ich mnohokrát ľudia vyberajú do bytov, kde ušetria miesto, no zároveň vyzerajú moderne a elegantne.

 

Už sa nemusíme báť prvých, nie príliš vábne vyzerajúcich posuvných dverí, ktoré boli populárne v 90. rokoch. Dnes posuvný nástenný systém tvorí maskovacia lišta, hliníková koľajnica a samotné „dvere“. Výber posuvných dverí zvážte aj v prípade, že budú rozdeľovať miestnosti, kde chcete mať väčšinou voľný priechod, ale nechcete ich nechať úplne bez dverí. Posuvné dvere vám nebudú zavadzať, ak budú väčšinu času otvorené a nebudú rušiť interiér pri správnom výbere farieb.

Klasické interiérové dvere odporúčame najmä pri spálňach, detských izbách a v prípade, že to priestor dovoľuje – pri kúpeľniach a toaletách. Lepšie tlmia hluk a sú preto vhodnou voľbou práve do týchto miestností.

Zárubne interiérových dverí

So zárubňou alebo bez nej? Dnes sa vás môžeme spýtať v predajniach aj takúto otázku. Trh ponúka nekonečné moderné riešenia dverí. Jedným z nich sú aj dvere bez zárubne. Skryté zárubne sú osadené v jednej rovine so stenou. Vytvárajú čisté línie, ktoré oceníte najmä, ak ste fanúšik minimalistického štýlu. Dvere so zárubňou sú súčasťou jedného celku, pánty dverí sú schované v stene. Osadiť sa dajú do sadrokartónovej i murovanej steny.

Ak sa ale rozhodnete pre dvere so zárubňami, odporúčame zvoliť rovnakú farbu zárubne a dverí. V prípade jednoduchých farieb bez dekorov kombinujte naturálne farby, ktoré ľahko zladíte. Výsledný efekt nebude pôsobiť rušivo. Výber materiálu či tvaru je už na vás, či už zvolíte oblé, alebo ostré hrany, imitáciu dreva, alebo kovové zárubne, mali by dopĺňať váš príbytok.

Farba dverí

Zladiť dvere s podlahou, farbou stien, či s nábytkom. Nie je to jednoduchá úloha. Mnohí preto volia jednoduchú cestu a vyberajú do interiéru čoraz častejšie čisté biele dvere, ktoré sa hodia ku všetkému a nepôsobia rušivo pri akejkoľvek podlahe.

TIP OD NÁS: Ak si zvolíte dvere v rovnakom dekore ako máte podlahu, podlaha by mala byť o odtieň tmavšia ako dvere. Neodporúčame miešať rôzne vzory, konečný výsledok vás nemusí potešiť.

Vo všeobecnosti platí, že v interiéri by ste nemali siahať po rozličných farbách dverí. Najlepšie v interiéri pôsobí, ak sú dvere jednotné. Nevytvára to rušivé elementy v bývaní.

Najväčší výber vzorov a farieb máte pri dverách, ktoré sú laminátované alebo obalené vo fólii. Najkrajší efekt majú pri vzoroch drevené dvere, výber je však menší a za dvere si priplatíte.

S výberom tých správnych interiérových dverí, ktoré doladia vašu domácnosť, vám radi poradíme v našich predajniach. Neustále sa rozširujeme, aby sme mohli ponúkať naše služby a poradenstvo vo všetkých kútoch Slovenska. Našu novú predajňu nájdete v Košiciach na Rastislavovej ulici.

Váš tím MoDoS