Kľučka na dverách... to je to malé zariadenie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou každých otváracích dverí. Veď ako inak by sme prinútili tú 2 metrovú "dosku" otvoriť sa? Milým slovom asi nie :)

Dverné kovanie (kľučka) patrí ku veciam s ktorými manipulujeme denno-denne. Vyrába sa v rôznych prevedeniach, materiáloch a tvaroch. Na Slovensku a v Európe sa bežne používajú kľučky s rúčkou, ale napríklad v Amerike sú obľúbené kľučky v tvare otočného gombíka (gule).

Každá správne zvolená kľučka má ladiť s dverami, nábytkom a zariadením. Všetko spolu by malo vyzerať pekne, zladene. Nevhodne vybraté kovanie by vytváralo rušivý dojem, čo určite nechceme, preto treba dbať na správny výber.

Niekto si môže povedať, že je úplne jedno akú kľučku namontujeme na dvere, veď je to len maličkosť... lenže pravda je taká, že kľučka by mala akurát padnúť do ruky, má byť vyrobená z kvalitného materiálu (najlepšie z nerezu) , má sa s ňou dobre a ľahko manipulovať a samozrejme by mala byť príjemná na dotyk.

Pri výbere z CELOŠTÍTOVÝCH KĽUČIEK by sme nemali zabúdať, že rozteč kľučky a zámku vo dverách sa musí zhodovať (musí byť rovnaká vzdialenosť osi kľučky od osi kľúča). Momentálne najpoužívanejšia rozteč dverových zámkov je 72 mm, ale bežné sú aj 90 mm a 92 mm (pri starších typoch dverí).

Oveľa modernejšie je však ROZETOVÉ KOVANIE, ktoré je rozdelené na dve časti, na kľučku a spodnú rozetu. Je teda dvojdielne. Veľkou výhodou kovania je, že nemusíme riešiť veľkosť rozteče a preto pasuje na každé dvere. Podľa dizajnu sa rozdeľuje na okrúhle a hranaté. Takže stačí si vybrať, ktoré sa viac hodí ku štýlu a farbe konkrétnych dverí.

Ďalej si treba všímať ako sa kľučky budú zamykať a podľa toho si ľahko vyberieme.

Kľučky "BB" sa používajú na zamykanie klasických interiérových dverí.

Kľučky "WC" sa používajú väčšinou pri kúpeľňových dverách, kde je z 1 strany motýlik na zamykanie.

Kľučky "PZ" sa používajú hlavne pri vchodových dverách a je to FAB zamykanie.

Nesmieme zabúdať na to, či vyberáme kľučky na dvere do interiéru alebo exteriéru. Na vonkajších dverách musí byť kľučka špeciálne ošetrená, aby bola odolná proti vetru, dažďu, snehu a slnečnému žiareniu. Teda ak ju nechceme po pár rokoch opäť meniť.

Vchodové dvere vytvárajú prvý dojem nášho domova a preto by sme mali na ne vybrať bezpečnostný zámok, ktorý sa bude k dverám nie len hodiť dizajnovo, ale bude v prvom rade funkčný a dokonale spoľahlivý. Výberom správneho kovania totiž pomôžeme ochrániť svoj dom, či majetok proti nechceným zlodejom.

Na trhu existuje veľa výrobcov, ktorý ponúkajú široký výber kľučiek ako napr. DOMINO, GEZE alebo INFINITY LINE... Ktorú firmu si podľa vlastných kritérií vyberieme (napr. SCHAFFNER - má najkratšie dodacie lehoty je už len na nás, ale snažme sa správne si vybrať, aby sme boli s výberom spokojní a každá jedna kľučka bola tou najkrajšou čerešničkou na našich dverách.