V súčasnosti patria OSB dosky (konrétne trieda OSB3, ktoré sú impregnované, vhodné aj do vlhkého prostredia) medzi stavebné materiály, ktoré sa dostávajú najviac do popredia. Dôvod je jednoduchý, OSB dosky sú dosky na báze lisovaných drevených triesok, ktoré sú ľahko opracovateľné, vynikajú výbornými mechanickými vlastnosťami a jednoduchosťou montáže.

Všetky výhody OSB dosiek sú podmienené správnou voľbou konkrétneho typu a hrúbky OSB dosky, miesta použitia a samozrejme samotnej montáže. Či už sa rozhodnete využiť OSB dosky na podlahu, stropy, podhľady, fasády, garáže ... (možností použitia je naozaj veľa, fantázii sa medze nekladú :) ) je dôležité dodržať určité postupy, ktoré zaručia správne vlastnosti a životnosť zhotoveného diela z OSB dosiek. V tomto článku sa Vám pokúsim poradiť s vhodným výberom OSB dosiek, prípravou podkladu, montáži a záverečnej povrchovej úprave. 

Výber OSB dosiek

Na trhu máme viacerých výrobcov, ktorí sa líšia nielen cenou a kvalitou, ale aj surovinami, ktoré pri výrobe používajú. Odporúčame použiť OSB3 dosky od výrobcu Egger, ktorý pri výrobe nepoužíva škodlivý formaldehyd.

Na výber máme OSB3 dosky s rovnou hranou alebo OSB3 dosky s perodrážkou. Hlavným rozdielom pri použití OSB dosiek s rovnou hranou alebo perodrážkou je v aplikovaní medzier medzi jednotlivími kusmi (tabuľami) OSB dosiek. Pri rovnej hrane musíme dodržať medzeru medzi OSB doskami o hrúbke min. 3 mm, pri perodrážke nemusíme dávať medzi OSB doskami žiadnu medzeru, nakoľko perodrážka je vyfrézovaná tak, že pri ukladaní tesne vedľa seba vzniká medzi OSB doskami pri pohľade z dola medzera ale pri pohľade zhora sa dosky dotýkajú bez medzery. Viď obrázok nižšie:

OSB3 doska rovná hrana alebo perodrážka

Hrúbka OSB dosiek sa určuje podľa rozostupu hranolov použitých ako podkladkový rošt pod podlahu z OSB dosiek. 

Rozostup hranolov400 mm500 mm600 mm
Hrúbka OSB3 dosiek (minimálna)15 - 18 mm18 - 22 mm22 mm

Príprava podkladu

Montaz OSB dosiek

Povrchová uprava

Zaverecne slovo

NA CLANKU SA MOMENTALNE PRACUJE, DAKUJEME ZA POCHOPENIE