Ten, kto stojí pred rozhodnutím, akú podlahu chce v budúcnosti zvoliť do svojho bytu, či domu, sa môže kľudne rozhodnúť pre laminátovú podlahu. Laminátová podlaha má svoje prednosti akými sú hlavne štýlový dizajn, dlhodobá trvácnosť, vysoká odolnosť / záťaž a jednoduchá údržba.

Štýlový dizajn 

Určite je dôležité si vybrať správny dizajn, teda odtieň podlahy, po ktorej budete každý deň chodiť a pozerať sa na ňu. Mali by Ste si vyberať odtiene, ktoré vo Vás vzbudzujú pozitívnu energiu a ktoré sa Vám zapáčia hneď na prvý pohľad. Taktiež môžete voliť vhodný dekor podľa zariadenia interiéru a doplnkov. V praxi je známe, že čo sa týka svetlejších odtieňov, sú lepšie na údržbu a na tmavších odtieňoch je vidno viacej prachu a to hlavne, keď zasvieti slniečko. Preto je na každom individuálne, pre aký odtieň sa rozhodne.

Dlhodobá trvácnosť a záťaž

Pri zamyslení sa nad tým, že podlahu si dávate na dlhé obdobie, nie na 1 ani 2 roky, je veľmi dôležité akú si zvoliť správnu hrúbku podlahy. Samozrejme sú miestnosti, ktoré sú málo zaťažované (napríklad hosťovská izba, alebo šatník). Pri týchto miestnostiach úplne postačujú podlahy s nižšou hrúbkou 7mm - 8mm, keďže pri občasnom používaní sa tak rýchlo neopotrebuvávajú. Opačne je to však pri miestnostiach ako sú napríklad kuchyne, chodby obývacie izby a pod. Tu by Ste mali voliť určite hrubšie podlahy, odporúčam 8mm a vyššie, nakoľko čím častenšie je podlaha zaťažovaná a namáhaná, tým rýchlejšie sa aj opotrebuje. Pri verejných budovách ako sú úrady, banky, nemocnice, hotely atď. je vhodné dať hrúbku podlahy minimálne 10mm, pretože sú to priestory z vysokou mierou zaťaženia. Ak chcete aby Vám podlaha vydržala čo najdlhšie riadte sa teda heslom " čim vyššia hrúbka, tým dlhšie vydrží".

Vysoká odolnosť

Pri výbere laminátovej podlahy samozrejme musíme myslieť aj na odolnosť voči oderom a poškrabaniu samotnej podlahy. Nestačí mať len kvalitnú hrúbku, pretože hrúbka podlahy je len prvý faktor k tomu, aby vydržala podlaha dlhé roky. Treba sa zamyslieť aj nad tým, že povrch podlahy je denno-denne vystavený jednak zaťaženiu a jednak samotnému oderu, alebo poškrabaniu. Výrobcovia podláh preto udávajú mieru zaťazenia aj oderu značením napríklad: AC3/31, AC4/32, AC5/33...Údaj AC udáva mieru oderu (Rating System ), ktorý vyznačuje trvanlivosť a silu použitého materiálu. Čím vyššie číslo, tým odolnejšia je vrstva oderu. Označenie za lomítkom 31,32,33... je miera zaťaženia podlahy (napríklad nábytkom), taktiež platí, čím väčšie číslo, tým je podlaha odolnejšia voči zaťaženiu. Pri miestnostiach ako sú spálne, hosťovské izby, šatníky atď., je vhodná stupnica AC3/31, pri miestnostiach ako napríklad chodby, obývycie izby, pracovne atď.,  je vhodná miera AC4/32 a pri najpoužívanejších miestach ako verejné priestory, banky, úrady, hotely atď. je určite najlepšia voľba zvoliť oder a záťaž AC5/33.

Jednoduchá údržba

Výhoda laminátu je aj v tom, že je veľmi jednoduchá údržba. Stačí si zakúpiť čistiaci prostriedok na podlahy, najlepšie priamo od výrobcu napríklad čistiaci prostriedok Classen a máte po starostiach. Čistenie podlahy je skutočne jednoduchá záležitosť na pár minút. Najlepšie je podlahu prv pozametať/povysávať a následne zotriet prach. Podlahu môžete umyť len na vlhko a následne zotrieť suchým mopom. Pozor, podlaha sa nesmie umývať namokro. Pre čo najlepší vzhľad môžeme podlahu ešte ošetriť olejom na podlahy, ktorý dodá podlahe exkluzivny vzhľad a čistotu. 

Pri laminátových podlahách sa nemusíme obávať porovnania s ostatnými podlahovými krytinami – práve naopak. Technika vo výrobe laminátových podláh silne napreduje a garantuje štýlovo istú kvalitu, ktorú je možné vidieť. Laminátová podlaha má množstvo predností, ktoré Vám sotva môže ponúknuť iná podlahová krytina.

Výhody laminátových podlách:

  1. Jednoduché na inštaláciu - rýchla a jednoduchá inštalácia vďaka systémom Clic
  2. Nemusí sa používať lepidlo, len sa jednoducho zaklikne
  3. Vodiace teplo - vhodné pre teplovodné podlahové vykurovanie
  4. Trvácne, v obytnom priestore majú životnosť 10-30 rokov