Kupujete plávajúcu podlahu a chcete aby Vám vydržala čo najdlhšie? Alebo už podlahu máte a trápia Vás otázky správnej údržby? Pokúsim sa Vám zodpovedať na najčastejšie otázky, ktoré zaujímajú väčšinu zákazníkov a možno nájdete aj niečo na čo ste vôbec nemysleli.

Pri kúpe

Hlavným predpokladom na dlhú životnosť podlahy je najmä správny výber. Ešte pred vstupom do predajne by ste mali mať jasno v tom kde budete podlaha položená, či sa jedná o obývačku, spálňu alebo komerčné priestory. Na základe toho by Vám mal predajca poradiť najvhodnejšiu podlahu. Keďže z praxe viem, že nie každý predajca je aj špecialista v danej oblasti je dobré sa zamyslieť nad nasledovnými parametrami.

Hrúbka podlahy

Hrúbka podlahy je jeden z najdôležitejších parametrov, ktorý má priamy vplyv na životnosť a pevnosť spojov medzi jednotlivými plátmi podlahy. Čím väčšia hrúbka tým je daný spoj pevnejší a odolnejší nielen v pevnosti spoja ale aj v odolávaní pri ohybe a tlaku ťažkých predmetov v mieste spoja. Tu platí pravidlo "čím hrubšia je podlaha tým lepšie" . Pozor si musíte dať iba pri výbere podlahy nad podlahové kúrenie kde platí pravidlo naopak "čím je podlaha tenšia tým menší je tepelný odpor a účinnosť podlahového kúrenia je vyššia". Pokiaľ budete pokladať plávajúcu podlahu na podlahové kúrenie nemusíte vždy vyberať najmenšiu hrúbku, veľa výrobcov totiž vyrába podlahy technológiu, ktorá umožňuje maximálny prechod tepla a je vhodná aj na podlahové vykurovanie.

Tvrdosť a záťažový index

Do všetkých miestností kde je malý pohyb Vám postačia podlahy typu AC3/31. Do frekventovanejších miestností alebo mierne zaťažovaných komerčných priestorov siahnite po triede AC4/32. Najvyššia trieda AC5/33 je vhodná do komerčných priestorov s veľkým pohybom ľudí, príp. do posilňovní a zariadení kde sú kladené maximálne požiadavky odolnosť podlahy.

Typ drážky

Dnes sú v ponuke okrem klasických podláh bez drážky v mieste spoja aj podlahy s "V" drážkou. Poznáme drážku typu"V2" kde je priznaná drážka al. výfrez na dvoch stranách plátu podlahy alebo typ "V4" kde sa nachádza drážka na všetkých stranách plátu. Medzi hlavné výhody podláh s "V drážkami" patrí hlavne moderný dizajn, menšia pravdepodobnosť odštiepenia z rohov podláh a menšia viditeľnosť spojov prípadne iných nedostatkov v mieste spojov. Nevýhodou je hlavne ťažšia údržba, keďže do drážok sa dostane ľahko prach a smeti. Pri výbere podláh s drážkou je dobré voliť podlahy s hrúbkou min. 10 mm, keďže podlahy s drážkou majú menšiu hrúbku spoja. 

Pred montážou

Vyrovnanie podkladovej vrstvy

Najdôležitejším prvkom týkajúcim sa životnosti podlahy je jednoznačne rovnosť povrchu, na ktorý budeme podlahu pokladať. Či budete pokladať podlahu na cementový poter, OSB dosky, starú podlahu alebo PVC, vždy dbajte na maximálnu rovnosť podkladu a prípadné nedostatky a nerovnosti odstráňte! Maximálne odchýlky v rovnosti povrchu by mal mať uvedený každý výrobca v návode na pokládku a tento údaj treba dodržať. Pri vyrovnanom podklade bude celý povrch podlahy rovnomerne podložený a vyhnete sa miestam kde sa bude podlaha pri zaťažení prehýbať, pretože práve v miestach nadmerných prehybov je vyvíjaný najväčší tlak na spoje medzi jednotlivými plátmi podláh čím vzniká po určitom čase uvoľňovanie spojov, štrbiny, vylomenie spoja a pod. Veľké nerovnosti vyrieši nivelizácia povrchu.

Vlhkosť a teplota

Tento problém sa týka väčšinou iba novostavieb. Podlahu pokladáme do suchej stavby s teplotou a relatívnou vlhkosťou, ktorú uvádza výrobca v návode na pokládku. V stavbách, ktoré niesu dostatočne suché môže dôjsť pri sušení a uvoľňovaní vlhkosti k prechodu vlhkosti cez spoje podláh čo vedie k tomu že sa podlaha začne nadúvať a začnú sa otvárať jej spoje. Takáto podlaha je je nielen menej odolná ale vydutia môže byť vidieť aj voľným okom, čím sa celý dojem z novej podlahy rúca. Ak chcete eliminovať riziko takéhoto poškodenia určite použite aj parozábrannú fóliu s dostatočným prekrytím a prelepovaním.

Skladovanie pred montážou 

Podlahu zabalenú v balíkoch by ste mali nechať v miestnosti kde bude položená min. 24 až 48 hod. aklimatizovať v strede miestnosti až potom pristúpiť k pokládke. Podlahu nechajte v ležatej vodorovnej polohe. Keďže sa skladá nosná časť podlahy s lisovaného dreveného prachu je dôležité aby bola teplota aj vlhkosť podlahy rovnaká ako sú podmienky v miestnosti, aby po pokládke podlaha čo najmenej "pracovala".

Samotná montáž

Podložka

Podložky môžme rozdeliť na tri skupiny. Lacné penové podložky s hrúbkou cca. 2-3 mm balené v rolkách, kvalitné polystyrénové podložky v obdĺžnikového formátu hr. cca 5-6 mm alebo špeciálne podložky na podlahové kúrenie. Pokiaľ nebudete klásť podlahu na podlahové kúrenie máte na výber lacnejšiu tenšiu variantu v rolkách alebo hrubšiu kvalitnejšiu variantu. Jednoznačne odporúčam použiť 5-6 mm podložku z niekoľkých dôvodov: lepšie zvukovo izolačné vlastnosti, tepelno izolačné vlastnosti, lepšie vyrovnanie podkladu a dlhá životnosť. Tenké penové podložky sa zvyknú po rokoch na niektorých miestach rozpadať, čím strácajú význam. Pri podkladaní podložky je dôležité jednotlivé kusy medzi sebou dôkladne zlepiť lepiacou páskou.

Dilatačné špáry

Pri správnej pokládke dbajte na dodržiavanie odstupov od stien, rúrok kúrenia a pod. Podlaha má tendenciu pracovať a rozpínať sa, preto jej to musíme umožniť, aby podlahu nezačalo na niektorých miestach zdúvať. Potrebné odstupy sú uvedené vždy v návode od výrobcu. Väčší odstup nechávajte vždy na dlhšej strane, menší na kratšej strane. Pri pokladaní podlahy použite na vytýčenie správneho odstupu od steny klinky alebo podložky, ktoré ihneď po montáži odstráňte.

Pokládka plávajúcej podlahy

Dôležité je správne začať. Smer ukladania a orientácie plátov, by mal byť pri pohľade zvrchu vytvárať kolmicu s oknami tak, aby pri dopade svetelných lúčov tieto dopadali na dlhšiu stranu plátu podlahy. Podlaha sa kladie podľa systému spoja, ktorý výrobca použil. Buď sa pokladá celý rad, ktorý sa naraz vloží do predchádzajúceho radu alebo sa kladú jednotlivé pláty za radom. Vždy sa treba držať pokynov výrobcu. Neodporúča sa používať rôzne dobijáky na násilné zasúvanie plátov podláh, môže dôjsť k porušeniu spojov. Ak si chcete pomôcť radšej si urobte z kúsku podlahy pomocnú časť na dobíjanie, aby ste zamedzili možnosť poškodiť spoje. Na pílenie podlahy môžte použiť priamočiaru pílku alebo kotúčovú pílu. Na trhu sú dostupné aj rezačky na laminátové plávajúce podlahy, ktoré sú rýchle a málo prašné, avšak neumožňujú zložitejšie vypiľovanie. Pokiaľ sa pri vypiľovaní a skracovaní plátov začne odštiepať s vrchnej laminátovej vrstvy skúste píliť pláty obrátené laminátovou vrstvou smerom nadol, tým tomuto javu zabránite. 

Údržba

Umývanie a čistenie podlahy

Na umývanie podlahy mokrým mopom alebo handrou rovno zabudnite! Aj keď podlahy majú určitú odolnosť voči vode, práve vlhkosť patrí medzi najväčších nepriateľov plávajúcich podláh. Najhoršie sú miesta spojov kde sa dokáže tekutina dostať pod laminátovú vrstvu čím sa začne spoj zdúvať. Na čistenie môžte použiť mop, ktorý len ľahko navlhčíte, musí byť skoro suchí. Zametať môžte bez obmedzenia :)

Vysávanie

Dnes sú takmer všetky vysávače na pultoch obchodov určené aj na vysávanie podlahových krytín. Obsahujú nadstavce, ktoré podlahu nepoškrabú a dokonale ju očistia. Veľmi dobrým pomocníkom môže byť aj robotický vysávač, ktorý sa bude starať o čistotu Vašej podlahy pravidelne a šetrne.

Ošetrovanie

Na trhu je široká ponuka prostriedkov vhodných na ošetrovanie a čistenie laminátovej podlahy dostupných v drogériách. Pri týchto prostriedkoch treba taktiež dodržať čistenie s minimálnym množstvom vlhkosti, ktoré by mohlo podlahu poškodiť. Účinný čistiaci a antibakteriálny prostriedok máme aj v našom eshope -  Čistiaci prostriedok na laminátové podlahy. Občas je dobré ošetriť podlahu aj s prípravkami obsahujúcimi vosk.

 

Plánujete kúpu podlahy, montáž alebo vás trápi údržba? Podeľte sa o svoje tipy a skúsenosti v diskusii pod článkom.