Pri zariaďovaní nášho novopostaveného domčeka sme sa dostali ku výberu interiérových dverí. Až vtedy som pochopila, že vybrať tie správne dvere nie je také jednoduché a treba mať na zreteli kritériá, ktoré musia spĺňať, aby to neboli len zbytočne vyhodené peniaze.

Dvere sú oknom do každej miestnosti a zohrávajú niekoľko dôležitých funkcií. Vytvárajú súkromie a osobitný priestor pre členov domácnosti :-) Sú taktiež významnou modernou a dizajnovou súčasťou každého domu, či bytu a manipulovať s nimi bude každo-denná záležitosť, preto musia byť kvalitné, najlepšie potiahnuté CPL fóliou, aby ich ochránila ( najlepšia bude 0,8 mm, tá je podstatne odolnejšia) a vydržali ako nové čo najdlhšie.

Do výplne dverí sme zvolili dutinkovú drevotriesku, čo sa nám zdala zlatá stredná cesta medzi voštinou a plnou drevotrieskou. Dvere s touto výplňou majú lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti a výrazne väčšiu pevnosť. Najkvalitnejšia výplň je síce plná drevotrieska, ale dvere by boli potom veľmi ťažké pri manipulácii pre našu malú dcérku. Možno to zmeníme časom keď vyrastie, uvidíme..

Do všetkých miestností sme zvolili dvere na klasické otváranie okrem obývačky. Vždy som túžila po posuvných dverách, ktoré sa zasúvajú do púzdra v stene. Ich výhodou je, že neprekážajú v priestore a vyzerajú veľmi pekne, moderne. Za výrobcu sme si zvolili overenú firmu VASCO (ktorá patrí k najkvalitnejším výrobcom dverí) keďže spĺňala všetky naše kritériá. Dôležitý bol samozrejme aj dizajn. Firma ponúka širokú škálu pre výber typu dverí a aj ich farby. Patrím k rozhodným ľuďom takže nebol pre mňa žiadny problém vybrať si čo sa mi páči a zladiť dvere ku nábytku a podlahám, aby to všetko dohromady vytváralo celistvý dojem. Domček sme chceli presvetliť a preto sme si vybrali dvere svetlej farby a čiastočne presklenené. Máme malé dieťa a preto z hľadiska bezpečnosti celosklenené dvere nepripadali absolútne do úvahy i keď sa mi páčili najviac. Dvere sme vybrali klasické falcové (s nasadeným pántom) a zárubňu sme zladili ku konkrétnej farbe dverí.

Vyzerá to super, dokonale zladené! Už stačilo vybrať len kľučky, mne osobne sa najviac páčili nerezové od značky Domino, a samozrejme určiť či sú dvere pravé, alebo ľavé... no a dokonalé dvere boli na svete! :-)